Hopp til innholdet

Enkel og sikker betaling til og fra utlandet

Skal du betale penger til utlandet eller motta betalinger fra utlandet? Her finner du alt du trenger å vite for en smidig og sikker transaksjon.

Betale til utlandet: Enkel betaling i nettbanken

Å betale penger til utlandet har aldri vært enklere. Bruk nettbanken din for å legge inn betalinger til forfall frem i tid og opprette et eget mottaksregister for utlandsbetalingene dine. Dette gjør prosessen både effektiv og trygg.

For å betale til utlandet trenger du:

 • Mottakers fullstendige navn og adresse
 • Mottakers kontonummer
 • Mottakers IBAN-nummer (se liste over land som krever dette)
 • Mottakerbankens SWIFT/BIC-kode
 • Motta betaling fra utlandet raskt og enkelt

For å motta penger fra utlandet raskest mulig, må avsenderen bruke ditt IBAN-nummer og vår SWIFT-kode. Dette sikrer en rask og problemfri overføring, slik at du får pengene dine uten forsinkelser.

Slik gjør du betalinger til utlandet tryggere

 • Sørg for at alle opplysninger er korrekte før du bekrefter betalingen.
 • Opprett et mottaksregister for hyppige transaksjoner for å spare tid.
 • Bruk nettbanken til å sette opp automatiske betalinger for regelmessige overføringer.
 • Med riktig informasjon og forberedelse kan du gjøre betalinger til og fra utlandet både enkle og effektive. Følg disse retningslinjene for å sikre at dine internasjonale transaksjoner går smertefritt.

Du kan legge betalinger til forfall frem i tid, og lage et eget mottaksregister for utlandsbetalingene dine.

 

Motta penger fra utlandet: finn ditt IBAN-nummer

Skal du motta penger fra utlandet er det viktig at personen som skal betale til deg har følgende informasjon:

 • Navnet ditt og adressen din
 • Ditt IBAN - som du finner ved å skrive inn kontonummeret ditt i feltet nedenfor
 • Vår SWIFT/BIC-kode
 • Valutasort og beløp

Hva er IBAN og SWIFT?

IBAN står for International Bank Account Number, og er et internasjonalt kontonummer. IBAN finner du som regel på fakturaen, sammen med andre betalingsopplysninger.

BIC betyr Bank Identifier Code og brukes for å identifisere banken. BIC kalles også SWIFT, og består av 8 eller 11 tegn.  BIC/SWIFT er påkrevd ved betaling til en rekke land  - og alltid når man bruker IBAN.

Spørsmål og svar om utenlandsbetaling

De mest vanlige metodene for utenlandsbetalinger inkluderer bankoverføringer (SWIFT), internasjonale sjekker, og online betalingsplattformer som PayPal. For større transaksjoner, som eiendomskjøp eller betaling til utenlandske investorer, brukes ofte bankoverføringer på grunn av deres sikkerhet og pålitelighet
For å sikre en trygg utenlandsbetaling bør du bruke anerkjente betalingsformidlere og alltid verifisere mottakerens informasjon nøye. Det er også viktig å være oppmerksom på vanlige svindelmetoder og aldri sende penger basert på uventede betalingsforespørsler
Ja, utenlandsbetalinger kan innebære forskjellige typer gebyrer, som valutakonverteringsgebyrer og transaksjonsgebyrer. Gebyrene varierer avhengig av betalingsmetode og den finansielle institusjonen som håndterer overføringen
Ja, det er ikke ulovlig for nordmenn å spille på utenlandske pengespillnettsteder som er lovlig registrert og opererer i andre land. Imidlertid er det norske forbudet mot betalingsformidling til disse nettstedene som gjør det vanskelig å sette inn penger og ta ut gevinster.
Norske banker og betalingstjenester er pålagt å blokkere alle transaksjoner til og fra utenlandske pengespillselskaper som ikke har tillatelse i Norge. Dette betyr at ditt forsøk på å overføre penger sannsynligvis vil bli avvist.